De Leuvense wereldverbeteraars

Nieuw boek van journalist Luc Vanheerentals met illustraties en gedichten door Sandrine Lambert en voorwoord van Knack-journalist Walter Pauli

Leuvense wereldverbeteraars

Dit boek handelt over wereldverbeterende initiatieven in het Leuvense die de samenleving duurzamer, socialer, rechtvaardiger… willen maken. Het betreft van onderuit gegroeide, innovatieve projecten met een maatschappelijke missie om de levenskwaliteit te verbeteren en/of het denken hierover in positieve zin te beïnvloeden.

De zoektocht in milieu, mobiliteit, handel, armoede, cultuur, onderwijs, participatie, gezondheid, welzijn, landbouw, oorlog en vrede, migratie, derde wereld tot cohousing leverde meer dan 200 initiatieven op die uitgebreid of met een korte vermelding besproken worden.

‘De Leuvense Wereldverbeteraars’ is een hartverwarmend, leerzaam en bijwijlen verbluffend boek over Leuvenaars die het verschil maken’, aldus Knack-journalist Walter Pauli in zijn voorwoord. 

Ook een vijftiental individuen, die al vele jaren als wereldverbeteraar in de bres staan voor een beter Leuven, worden in het boek geportretteerd: klimaatactivist Peter Tom Jones, Magda Peeters (MAAKbar), Johan Van Reeth (BUUR), Jos Vandikkelen (Velo), Griet Mertens (De Met), Luc Deneffe  (De Wissel), Catherine Paulus (bemiddeling), Karin Nelissen (’t Lampeke), Stijn Devillé (Het nieuwstedelijk), Ramon Kenis (Leuvens Historisch Genootschap), eeuwige actievoerder Michel Demeyere, Wim Merckx (+) (pionier voedselstrategie), Didi De Paris (dichter bij de mensen), Farman Sabir (geëngageerd in vele sociale projecten), vredesactivist Koen Ooms, Bob Pleysier (ex-directeur Fedasil), zuster Jeanne Devos en Valentine Julien (cohousingproject Smidsehof).

Illustratie van Sandrine Lambert

Luc Vanheerentals verslaat al vele jaren het harde nieuws in Vlaams-Brabant voor het persagentschap Belga. Hij werkt daarnaast ook voor Radio 2 Vlaams-Brabant, ROBtv, RingTV, de RandKrant en De Journalist. Het afgelopen decennium schreef hij de boeken ‘Leuven zoals het is. Aan vooravond van de verkiezingen’ (2012), ‘Leven zonder auto’ (2014), ‘Moeke en bompa, het warme verhaal van mijn grootouders’ (2016), ‘Duurzame alternatieven voor de auto. Fifty Ways to Leave Your Car’ (2017)   en ‘Leuven zoals het is. Doorlichting aan vooravond verkiezingen 2018’ (2018).

Sandrine Lambert werkte als auteur en illustrator mee aan meer dan 50 boeken. Daarnaast vertaalt ze ook, en schrijft ze liedjes en gedichten voor verschillende uitgeverijen. Sinds 2005 geeft ze ook cursussen en workshops rond schrijven en illustreren, aan kinderen en aan volwassenen.

Het boek kost 12,50 euro, telt 230 bladzijden en werd gedrukt bij de CO2-neutrale Leuvense drukkerij Van der Poorten. Na storting van dit bedrag op BE65 7855 2875 6196 wordt het gratis thuis in Leuven geleverd! Voor bestellingen buiten Leuven worden 2,5 euro verzendingskosten aangerekend.
 
Voor meer info: luc.vanheerentals@telenet.be, 0497 29 80 89

Bezoek ook de Facebook pagina voor actueel nieuws.