Wijknieuws

Buurtfeest Opvoedingstraat en Omgeving

Straatfeest

Wij sloegen de handen nog eens in elkaar met de Opvoedingstraat en de Cristianlaan.

Op zondag 4 september zijn we samen gaan brunchen op het grasveld in de bocht van de Opvoedingstraat/Cristianlaan.

Het feestje begon om 11u en tegen 15u was het tijd om de tent af te breken en weer naar huis te gaan.

Het was nog steeds de beproefde formule: Iedereen brengt iets mee om te eten en drinken.

De foto's ervan staan eveneens op de website.

Straatfeest & Speelstraat in de Cristianlaan

Straatfeest Cristianlaan
Uitnodiging

Op 12 juni 2022 organiseert de Cristianlaan een straatfeest & speelstraat.

Hiervoor wordt de straat afgesloten tussen 10:00 en 21:00. 

Vanaf 10:00 kunnen de kinderen al naar hartenlust op straat spelen. Om 14:00 is ijstijd en daarna, vanaf 15:00 worden enkele spelletjes georganiseerd. 

Vanaf 17:00 is het tijd voor een hapje en een drankje, naar het gekend principe "iedereen brengt iets mee".

Van harte welkom iedereen!

Dag van de buren 2022

Straatfeest Cristianlaan

Vrijdag 20 mei is het weer zover: we vieren de de Dag van de Buren! Om 19u zetten we een gezellig tafeltje buiten om rond te buurten. Breng gerust iets mee om te eten of te drinken, of kom gewoon even kort hallo zeggen na het werk, bij wijze van aperitief of om als slaapmutsje voor de kleine kinderen. Allen welkom! 

Meer info nodig? Een idee om de buurtbabbel nog leuker te maken? Spreek gerust Nele (Opvoedingstraat 16) aan of stuur haar een e-mail.

Ecologische schaatspiste in Hal 5

Affiche schaatspiste
Het wordt kouder, de winter staat voor de deur en dat voelen wij ook in Hal 5. Daarom
zetten wij dit jaar in op extra gezelligheid met een uniek concept

Sporty en Hal 5 brengen de kerstsfeer naar Kessel-Lo. Op 10 December openen we onze ecologische schaatspiste in Hal 5. Deze schaatspiste is een milieuvriendelijke piste opgebouwd met kunststof panelen. De
beleving is zoals op een échte ijspiste, maar dan minder fris en nat. Je eigen schaatsen moet je niet meenemen, de huur ervan zit vervat in de prijs. Deze schaatsen zijn speciaal vervaardigd voor op deze specifieke piste.
Reserveren voor een schaatsbeurt kan t.e.m. 9 januari 2022 via www.hal5schaatspiste.be. Verwarm je en maak het gezellig op onze foodcourt met onze vaste waardes - Antico Pizza & Falafel Habibi of in onze winterbar met warme dranken en heerlijke wafels volgens het recept van bio bakkerij Korst

Na een "Covid-19-pauze" weer een buurtfeest

Buurtfeest
Vorig jaar moesten we ons buurtfeest omwille van de lockdown door de Covid-19-pandemie ons buurtfeest afgelasten.

Nu was het eindelijk weer zover. Op een zonnige 4 september kwamen we weer samen om onder buren te vieren, te babbelen, iets te drinken.

Met de professionele assistentie van Nathalie en Marc organiseerden we een "buurtbabbel", een ludieke workshop om te weten te komen wat er leeft in de buurt, en ook hoe de mensen de huidige verkeers- en mobiliteitsproblematiek ervaren. De conclusie luidde weinig verrassend minder auto's, die trager rijden, bv. door een knip, waardoor geen, of enkel auto's van buurtbewoners meer door de de wijk zouden rijden.

De affiche met details over de organisatie kan u hier bekijken. Ook foto's van het evenement staan online.

Circusvoorstelling op straat tijdens de Dag van de Buren!

Dag van de Buren
Het is ondertussen traditie: de laatste vrijdag van mei is Dag van de Buren. Door de Covid-maatregelen was het nu ook weer “zingen vanop de stoep”. Marc had de boxen buitengezet zodat iedereen flink met DJ Bobby Ewing van Radio Scorpio kon meezingen.

De stad verlootte enkele voorstellingen “Circus in Beweging” onder de straten die zich inschreven voor de Dag van de Buren en de Opvoedingstraat was bij de gelukkigen. Vooral voor de kinderen was het een leuk spektakel.

Ook de buurtbewoners konden ervan genieten en een babbeltje slaan en zelfs een glaasje drinken, uiteraard met respect voor de afstandsregels. Het weer was ook wel een grote meevaller, na alle regen van de afgelopen weken scheen eindelijk weer eens de zon.
Zeker voor herhaling vatbaar. Tot volgend jaar, laatste vrijdag van mei! 

(Foto's van de avond zijn hier te bekijken.)

Kom op voor je wijk! - Update

Bloembakken
Een tijdje geleden hebben de buren uit de Cristianlaan, Karel Schurmansstraat, Opvoedingstraat en Smidsestraat laten weten voor welke ideeën voor een Kom op voor je Wijk aanvraag zij wel te vinden waren. Intussen diende het Wijkcomité een aanvraag in bij de stad om bloembakken op de vensterbanken te plaatsen (voor zij die dit willen), werd een buurtvitrine aangevraagd en hebben verschillende mensen uit de Opvoedingstraat een Groenslinger aangevraagd. 
 
Nieuws over de bloembakken en de buurtvitrine wordt pas in juni verwacht. Wat de groenslingers betreft ziet het er voorlopig naar uit dat de stad het zekere voor het onzekere neemt: omdat de huizen een gevelsteen hebben is het niet duidelijk is hoe sterk de muur is en keurde de stad de meeste aanvragen voorlopig niet goed. In afwachting van meer duidelijkheid kan iedereen natuurlijk alvast een mooie geveltuin aanvragen en aanleggen!

Nieuwjaar... 

Nieuwjaarskaart
Door de CoViD-19-maatregelen viel de nieuwjaarsreceptie dit jaar helaas in het water. Toch wilden we dit moment niet zomaar voorbij laten gaan.
Zo hebben we dan beslist om de buurtbewoners persoonlijk een geschenkje met een originele wenskaart (zie hiernaast) te overhandigen.

De lampionnentocht die voor 10 januari voorzien was, gaat door omstandigheden helaas niet door.
Maar uitstel is geen afstel. Later dit jaar doen we dit parcours zeker, en hopelijk allemaal samen, zodat het er vrolijk aan toe zou gaan

Verkoop flessen cava ten voordele van vzw’s Honk en Let Us Change brengt 530 euro op

De verkoop tijdens de eindejaarsperiode van flessen cava door ons buurtcomité ten voordele van vzw’s Honk en Let Us Change heeft in totaal 530 euro opgebracht. Beide vzw’s ontvangen elk 265 euro. Ons initiatief kaderde in de unieke inzamelactie ‘Samen Altijd Warmer’ waar burgers sinds 6 december allerlei acties op touw zetten ten voordele van goede doelen uit de brede Leuvense regio (zie onze flyer). In totaal verkocht ons buurtcomité 120 flessen. Wij willen iedereen die een fles kocht hiervoor uitdrukkelijk bedanken.
 
Honk is een project van 12 ouders die voor hun inmiddels volwassen kinderen met een  mentale beperking op de Hertogensite in Leuven een huis willen bouwen waar ze onder begeleiding kunnen samenwonen. Voor meer info: www.honk.be.

Let us Change is een uniek ontwikkelingsproject in de Ethiopische stad Hawassa. Het werd tien jaar geleden opgestart door Johan Vandenbossche uit Kessel-Lo. Er werden inmiddels drie opvangtehuizen gerealiseerd waar een honderdtal straatkinderen terecht kunnen en een 50-tal jobs gecreëerd. Voor meer info: www.letuschange.net

Licht aan het raam

Heel wat buren hebben postief gereageerd op onze burttactie "licht aan het raam". Hier enkele beelden van dit sfeervol initatief.
Een manier om ondanks de restricties van de CoViD-19-pandemie toch wat samenhorigheid te tonen.

Licht aan het raam

Dag van de buren 2020

Dag van de buren
Komende vrijdag is het de Dag van de Buren. Helaas geen gezellig tafeltje buiten om samen rond te buurten, maar niet getreurd: de stad nodigde ons uit om tussen 19u en 20u samen te zingen vanuit onze voordeur of ons raam en daar doen we graag aan mee! Hier zijn ook de affiche en de ?flyer te downloaden.
 
Wat staat er te gebeuren: 
 • Om 19u beginnen we eraan. DJ Bobby Ewing speelt dan zijn Meezingmix. Deze mix zal, zoals we van hem gewend zijn, het nodige tempo en heel wat nummers bevatten voor jong en oud. Gooi je dansbenen alvast los.
 • Aansluitend vullen we een volledig uur met een selectie van de nummers die door jullie werden aangevraagd. Bijna 80 buurten schreven zich in. We zullen dus jammer genoeg niet alle nummers kunnen spelen. Niet getreurd als jullie nummer er niet bij zit, je zult zeker voldoende nummers herkennen om mee te kunnen zingen. Houd je zangbundel alvast bij de hand.
 • Wie dat wil kan ook dansen natuurlijk, of een lekker hapje of drankje er bij nemen. Helaas kunnen we dat laatste niet delen met elkaar, maar toch wordt het gezellig. 
Hoe kun je meedoen:
 • Gewoon je deur of raam open zetten.
 • Afstemmen op Radio Scorpio, op 106 FM. Heb je geen klassieke radio? Geen probleem, je kan ook volgen via Live Stream op https://radioscorpio.be/. Houd er in dat geval rekening mee dat er enkele seconden vertraging op de lijn zit. Als het kan, volg je dus best via de radio.
 • De zangbundel van de Stad er bij nemen (hier te donwloaden) - daar staat alvast de tekst van enkele nummers in.
 • Meezingen maar!

Bugari Express in Concert

Buurtcomité Opvoedingstraat en omgeving organiseerde op zaterdag 16 november om 20u optreden van Bugari Express in het zaaltje in de Opvoedingstraat 19, Kessel-Lo.

We sprongen aan boord van de Bugari Express en lieten ons meevoeren op een fabelachtige muzikale reis! Van de grimmige Balkan tot het hete Argentinië. Van melancholie tot weemoed, passie en vreugde.
Bugari Express zijn zes muzikanten: Stijn Verhofstad (accordeon), Christy Collet (viool), Katleen Van Impe (viool en ex-bewoonster van de Opvoedingstraat), Philippe Roquelle (klarinet), Djama Daher (percussie) en Jef Gravez (contrabas).

Voorprogramma: Jan Van Melkebeke (ex- zanger van de legendarische Steve Turcksin’ Band)  en punkpoëet Didi de Paris.

Bekijk ?hier de affiche met het volledige programma of bezoek de Facebook pagina van het evenement.

Hier ook enkele foto's...

Dag van de buren 2019

Vrijdag 24 mei was het weer zover: aperitief op de stoep dankzij de Dag van de buren.

We begonnen er aan rond 17u in de buurt van Opvoedingstraat 16, om later de straat over te steken naar de overbuur om nog even van het avondzonnetje te genieten.

Bedankt aan iedereen die er was, zelfs een buur van lang geleden kwam even langs met de fiets van Heverlee!

Hieronder nog enkele foto's...

Zwerfvuil-opruimactie 2019

De stad Leuven organiseert regelmatig opruimacties voor zwerfvuil. Leuvense verenigingen en scholen die zwerfvuil opruimen, kunnen een subsidie krijgen van € 250 of meer. Hiervoor moet je in totaal minimaal 50 uren “presteren”, bv. 5 uren met 10, 2 uren met 25, etc.

De actie ging door op zondag 24 maart tussen 10h00 en 13h00. We waren in totaal met zo'n 17 vrijwilligers en we hebben 15 zakken zwerfvuil opgeruimd tussen Locomotievenpad en Schurmanstraat, Opvoedingstraat, Cristianlaan, de parkjes tussen Valvekensstraat / Opvoedingstraat en het park tussen Cristianlaan & Lolanden.

De stad stelde al het nodige materiaal ter beschikking: handschoenen, grijpers, vuilzakken, gele (het waren eigenlijk wel groene) hesjes. Hal 5 had ook meegeholpen met reclame en actieve deelname.

Zie ook website van de stad Leuven.

Nieuwjaarsfeest 2019

Wat het weer betreft, kon het niet beter vallen - stralende zon, blauwe hemel... Voor de wandeling stond dus zeker niets in de weg. Herman gidste ons door de nieuwe wijken van de kop van Kessel-Lo tot aan de vernieuwde Martelarenlaan/Spoordijk. Zo hebben we weer heel wat geleerd over de geschiedenis van onze buurt en directe omgeving. Dan terug naar het zaaltje, waar het feest begon - met een glühwein om te bekomen van de wandeling... Het was heel gezellig, buren hadden allerlei lekkers meegebracht, en om af te sluiten hebben dan nog wat liedjes gezongen met begeleiding van twee gitaristen. Een steekproefje van onze zangkunsten is op Youtube te bewonderen en de foto's van het evenement zijn hier te bekijken.

Speelstraat in de Opvoedingstraat en de Cristianlaan

Programma van speelstraat Cristianlaan

In de Cristianlaan vindt de speelstraat naar goede gewoonte plaats tijdens het weekend van 25/26 augustus. Hiernaast is het volledige programma.

De  Opvoedingstraat is er na lange pauze ook weer bij en zal op elke zondag van de maanden juli en auguistus speelstraat zijn. Met de speelstraat willen we vooral doorgaand verkeer verhinderen, zodat de kinderen vrij kunnen spelen op straat, en uiteraard kunnen de volwassenen de straat dan ook inpalmen voor een drink / BBQ/ …

Indien er buren voor laden / lossen de straat in moeten, dan is dat uiteraard geen probleem.

De meters / peters van de speelstraat Opvoedingstraat zijn:

 • Stijn Cools
 • Kirsten O
 • Nele Gabriels
 • Jessy Dezutter
Op zondag 15 juli hebben de buren van de Opvoedingstraat spontaan een barbecue georganiseerd. Leuk moment om te delen terwijl de kinderen zich op een autovrije straat amuseerden. Hiernaast en hieronder enkele foto's (klik om te vergroten).