Wijknieuws

Zwerfvuil-opruimactie op 24 maart 2024

Receptie

in het weekend van 23/24 maart organiseert de stad Leuven weer een grote zwerfvuil-opruimingsactie. In 2019 hebben we al een keer meegedaan (zie hieronder), en dit jaar willen we weer ons steentje bijdragen:

 • Samen iets doen voor het milieu
 • Onze buurt weer proper en netjes krijgen
 • Wat centjes krijgen om later leuke dingen voor de buurt te kunnen organiseren

We spreken af zondag 24/03 om 10 uur op de hoek van de Smidsestraat en de Opvoedingstraat, aan de buurtvitrine. De stad stelt ook het nodige materiaal (handschoenen etc.) ter beschikking.

Iedereen is welkom, maar als je zeker meedoet, geef dan een seintje (mailtje) zodat we een idee hebben met hoeveel we zullen zijn.

Tot dan!

Nieuwjaarsreceptie 2024

Nieuwjaarsreceptie

Alle buurtbewoners waren van harte uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie, die op zondag 14 januari 2024 vanaf 17 uur in het zaaltje van Marc en Nathalie, Opvoedingstraat 19 plaatsvond.

De formule was dezelfde als andere jaren, "iedereen brengt iets mee". En zo konden we weer van diverse lekkere schotels en hapjes proeven.

Het optreden van het koor van de orthodoxe parochie van de heilige Matheus was echt een mooi moment van spiritualiteit. De leiding van het koor wordt verzekerd door buurvrouw en comitélid Natasha (video's van het optreden volgen later).

Later op de avond volgde dan een samenzangmoment met begeleiding van Luc en Werner op gitaar.

Enkele foto's van de avond zijn hier te bekijken.

Buurtvitrine voor onze wijk

Sinds kort beschikt het buurtcomité over een buurtvitrine. Deze staat aan het kruispunt Opvoedingstraat/Smidsestraat. Hier kunnen diverse aankondigingen gepubliceerd worden op voorwaarde dat ze in relatie met de buurt en/of buurtbewoners staan. Enkele voorbeelden:

 • Aankondigingen van evenementen (concerten, bv. in de buurt of met leden uit de buurt, cursussen…)
 • Zoekertjes, bv. weg te geven
 • Verloren voorwerpen, huisdieren… 

Iets te melden? Mail naar info@opvoedingstraat.be of contacteer Luc (Opvoedingstraat 31) of Jean (Opvoedingstraat 9), zij hebben beiden de sleutel van de vitrine.

Concert Late Again op 1 december 2023

Concert Late Again

Op 1 december om 20 u organiseerde het buurtcomité Opvoedingstraat en omgeving in het zaaltje Opvoedingstraat 19 een concert met optredens van Late Again, en Gert Kleinpunk als support act.

Late Again is een driekoppige band die schept uit het rijke repertoire van Country, Bluegrass en Americana. Meer info op de Facebookpagina van de band.

Gert Kleinpunk maakt al 20 jaar kritische uptempo Nederlandstalige muziek, bestaande uit eigen nummers en bekende en minder bekende covers. Details kan u lezen op zijn website.

Het concert werd georganiseerd ten voordele van het buurtcomité, om de kosten voor de website, de organisatie van buurtevenementen (bv. met springkasteel) enz. te dekken.

De affiche met alle details over deze concertavond vindt u hier.

Foto's van het evenement binnenkort beschikbaar.!

Buurtfeest 2023

Ons buurtfeest vindt traditioneel plaats in een van de eerste weekends van september, afspraak was dit jaar op zondag 17 september om 11 uur voor een lekkere brunch, volgens de formule “iedereen brengt iets mee”.

Waar
Op het Valvekensplein, het speelplein tussen de Opvoedingstraat en de Valvekensstraat, aan de zandbak. Na een grijze ochtend kwam het zonnetje te voorschijn, uitwijken naar het zaaltje van Nathalie en Marc bleek niet nodig.

Buurtwandeling!
Om 14u vertkok de buurtwandeling. Herman was onze gids en wist ons heel wat interessante dingen te vertellen over o.a. de wijk Casablanca, het Heuvelhof en het sportcomplex Kessel-Lo.

Foto's
Foto's van het evenement zijn onder het menu Foto's/buurtfeest 2023 te vinden, of rechtstreeks hier.

Volgende events: concert op 1 december en nieuwjaarsreceptie op een nog te bepalen datum. Hou in elk geval onze website in het oog voor meer informatie.

Dag van de buren 2023

Op vrijdag 26 mei is het weer de "dag van de buren". Ook onze buurt viert vrolijk mee. Jullie zijn uitgenodigd vanaf 18u30 voor een gezellig samenzijn op straat. We komen samen voor het huis van Raquel, Cristianlaan 55.

Het concept is hetzelfde als voor onze buurtfeesten: breng iets mee - drankje, hapje, dessertje - om met de buren te delen (best ook een eigen glas meebrengen).

Van de stad Leuven kregen we ook een "feestpakket" met fruitsap, chips en stoepkrijt.

Hopelijk zien we jullie talrijk op vrijdag!

Street art in de Schurmansstraat

Sinds de Centrale Werkplaatsen bestaan, is een kant van de Schurmansstraat afgebakend door een wat triestige, bakstenen muur.

In het kader van een project “kom op voor je wijk” hebben de buurtbewoners het initiatief genomen om de muur met mooie motieven te beschilderen.

De motieven werden samen met de buurtbewoners gekozen, al verliep het beslissingsproces misschien niet altijd even vlot. De schilderijen worden uitgevoerd door kunstenaars die door de stad Leuven zijn erkend, en het project is ook door de stad gesubsidieerd. Uiteraard worden de buurtbewoners uitgenodigd om actief mee te doen.

Een video met de voorstelling van het project is hier te zien.

Flyer van nieuwjaarsreceptie
Schurmansstraat

Nieuwjaarsreceptie 2023

Flyer van nieuwjaarsreceptie

Op zaterdag 14 januari 2023 zijn we met de buren samengekomen in het zaaltje van Marc en Nathalie om het nieuwe jaar te vieren.

Helaas viel het weer tegen: door de regen en de wind moesten we de wandeling afgelasten, maar uitstel is geen afstel. De lente zal nog uitstekende mogelijkheden bieden om dit in te halen. Hou de website in de gaten en teken in op de nieuwsbrief op de onthaalpagina.

Dankzij onze beproefde formule “iedereen brengt iets mee” waren er weel heel wat interessante culinaire lekkernijen te ontdekken.

Er waren meerdere "nieuwe" en ook "oude" (in de zin van vroegere buurtbewoners) buren aanwezig. Ook de kindjes waren meegekomen, en zo kon al worden nagedacht over speelstraten voor de zomer.

Ook al was de opkomst niet zo hoog (familiefeesten of andere activiteiten, misschien ook de regen en de wind), was het feestje toch geslaagd.

De foto's van het evenement zijn hier te zien.

Buurtfeest Opvoedingstraat en Omgeving

Flyer van nieuwjaarsreceptie

Wij sloegen de handen nog eens in elkaar met de Opvoedingstraat en de Cristianlaan.

Op zondag 4 september zijn we samen gaan brunchen op het grasveld in de bocht van de Opvoedingstraat/Cristianlaan.

Het feestje begon om 11u en tegen 15u was het tijd om de tent af te breken en weer naar huis te gaan.

Het was nog steeds de beproefde formule: Iedereen brengt iets mee om te eten en drinken.

De foto's ervan staan eveneens op de website.

Straatfeest & Speelstraat in de Cristianlaan

Straatfeest Cristianlaan
Uitnodiging

Op 12 juni 2022 organiseert de Cristianlaan een straatfeest & speelstraat.

Hiervoor wordt de straat afgesloten tussen 10:00 en 21:00. 

Vanaf 10:00 kunnen de kinderen al naar hartenlust op straat spelen. Om 14:00 is ijstijd en daarna, vanaf 15:00 worden enkele spelletjes georganiseerd. 

Vanaf 17:00 is het tijd voor een hapje en een drankje, naar het gekend principe "iedereen brengt iets mee".

Van harte welkom iedereen!

Dag van de buren 2022

Straatfeest Cristianlaan

Vrijdag 20 mei is het weer zover: we vieren de de Dag van de Buren! Om 19u zetten we een gezellig tafeltje buiten om rond te buurten. Breng gerust iets mee om te eten of te drinken, of kom gewoon even kort hallo zeggen na het werk, bij wijze van aperitief of om als slaapmutsje voor de kleine kinderen. Allen welkom! 

Meer info nodig? Een idee om de buurtbabbel nog leuker te maken? Spreek gerust Nele (Opvoedingstraat 16) aan of stuur haar een e-mail.

Na een "Covid-19-pauze" weer een buurtfeest

Buurtfeest
Vorig jaar moesten we ons buurtfeest omwille van de lockdown door de Covid-19-pandemie ons buurtfeest afgelasten.

Nu was het eindelijk weer zover. Op een zonnige 4 september kwamen we weer samen om onder buren te vieren, te babbelen, iets te drinken.

Met de professionele assistentie van Nathalie en Marc organiseerden we een "buurtbabbel", een ludieke workshop om te weten te komen wat er leeft in de buurt, en ook hoe de mensen de huidige verkeers- en mobiliteitsproblematiek ervaren. De conclusie luidde weinig verrassend minder auto's, die trager rijden, bv. door een knip, waardoor geen, of enkel auto's van buurtbewoners meer door de de wijk zouden rijden.

De affiche met details over de organisatie kan u hier bekijken. Ook foto's van het evenement staan online.

Circusvoorstelling op straat tijdens de Dag van de Buren!

Dag van de Buren
Het is ondertussen traditie: de laatste vrijdag van mei is Dag van de Buren. Door de Covid-maatregelen was het nu ook weer “zingen vanop de stoep”. Marc had de boxen buitengezet zodat iedereen flink met DJ Bobby Ewing van Radio Scorpio kon meezingen.

De stad verlootte enkele voorstellingen “Circus in Beweging” onder de straten die zich inschreven voor de Dag van de Buren en de Opvoedingstraat was bij de gelukkigen. Vooral voor de kinderen was het een leuk spektakel.

Ook de buurtbewoners konden ervan genieten en een babbeltje slaan en zelfs een glaasje drinken, uiteraard met respect voor de afstandsregels. Het weer was ook wel een grote meevaller, na alle regen van de afgelopen weken scheen eindelijk weer eens de zon.
Zeker voor herhaling vatbaar. Tot volgend jaar, laatste vrijdag van mei! 

(Foto's van de avond zijn hier te bekijken.)

Kom op voor je wijk! - Update

Bloembakken
Een tijdje geleden hebben de buren uit de Cristianlaan, Karel Schurmansstraat, Opvoedingstraat en Smidsestraat laten weten voor welke ideeën voor een Kom op voor je Wijk aanvraag zij wel te vinden waren. Intussen diende het Wijkcomité een aanvraag in bij de stad om bloembakken op de vensterbanken te plaatsen (voor zij die dit willen), werd een buurtvitrine aangevraagd en hebben verschillende mensen uit de Opvoedingstraat een Groenslinger aangevraagd. 
 
Nieuws over de bloembakken en de buurtvitrine wordt pas in juni verwacht. Wat de groenslingers betreft ziet het er voorlopig naar uit dat de stad het zekere voor het onzekere neemt: omdat de huizen een gevelsteen hebben is het niet duidelijk is hoe sterk de muur is en keurde de stad de meeste aanvragen voorlopig niet goed. In afwachting van meer duidelijkheid kan iedereen natuurlijk alvast een mooie geveltuin aanvragen en aanleggen!

Nieuwjaar... 

Nieuwjaarskaart
Door de CoViD-19-maatregelen viel de nieuwjaarsreceptie dit jaar helaas in het water. Toch wilden we dit moment niet zomaar voorbij laten gaan.
Zo hebben we dan beslist om de buurtbewoners persoonlijk een geschenkje met een originele wenskaart (zie hiernaast) te overhandigen.

De lampionnentocht die voor 10 januari voorzien was, gaat door omstandigheden helaas niet door.
Maar uitstel is geen afstel. Later dit jaar doen we dit parcours zeker, en hopelijk allemaal samen, zodat het er vrolijk aan toe zou gaan

Verkoop flessen cava ten voordele van vzw’s Honk en Let Us Change brengt 530 euro op

De verkoop tijdens de eindejaarsperiode van flessen cava door ons buurtcomité ten voordele van vzw’s Honk en Let Us Change heeft in totaal 530 euro opgebracht. Beide vzw’s ontvangen elk 265 euro. Ons initiatief kaderde in de unieke inzamelactie ‘Samen Altijd Warmer’ waar burgers sinds 6 december allerlei acties op touw zetten ten voordele van goede doelen uit de brede Leuvense regio (zie onze flyer). In totaal verkocht ons buurtcomité 120 flessen. Wij willen iedereen die een fles kocht hiervoor uitdrukkelijk bedanken.
 
Honk is een project van 12 ouders die voor hun inmiddels volwassen kinderen met een  mentale beperking op de Hertogensite in Leuven een huis willen bouwen waar ze onder begeleiding kunnen samenwonen. Voor meer info: www.honk.be.

Let us Change is een uniek ontwikkelingsproject in de Ethiopische stad Hawassa. Het werd tien jaar geleden opgestart door Johan Vandenbossche uit Kessel-Lo. Er werden inmiddels drie opvangtehuizen gerealiseerd waar een honderdtal straatkinderen terecht kunnen en een 50-tal jobs gecreëerd. Voor meer info: www.letuschange.net

Licht aan het raam

Heel wat buren hebben postief gereageerd op onze burttactie "licht aan het raam". Hier enkele beelden van dit sfeervol initatief.
Een manier om ondanks de restricties van de CoViD-19-pandemie toch wat samenhorigheid te tonen.

Licht aan het raam

Dag van de buren 2020

Dag van de buren
Komende vrijdag is het de Dag van de Buren. Helaas geen gezellig tafeltje buiten om samen rond te buurten, maar niet getreurd: de stad nodigde ons uit om tussen 19u en 20u samen te zingen vanuit onze voordeur of ons raam en daar doen we graag aan mee! Hier zijn ook de affiche en de flyer te downloaden.
 
Wat staat er te gebeuren: 
 • Om 19u beginnen we eraan. DJ Bobby Ewing speelt dan zijn Meezingmix. Deze mix zal, zoals we van hem gewend zijn, het nodige tempo en heel wat nummers bevatten voor jong en oud. Gooi je dansbenen alvast los.
 • Aansluitend vullen we een volledig uur met een selectie van de nummers die door jullie werden aangevraagd. Bijna 80 buurten schreven zich in. We zullen dus jammer genoeg niet alle nummers kunnen spelen. Niet getreurd als jullie nummer er niet bij zit, je zult zeker voldoende nummers herkennen om mee te kunnen zingen. Houd je zangbundel alvast bij de hand.
 • Wie dat wil kan ook dansen natuurlijk, of een lekker hapje of drankje er bij nemen. Helaas kunnen we dat laatste niet delen met elkaar, maar toch wordt het gezellig. 
Hoe kun je meedoen:
 • Gewoon je deur of raam open zetten.
 • Afstemmen op Radio Scorpio, op 106 FM. Heb je geen klassieke radio? Geen probleem, je kan ook volgen via Live Stream op https://radioscorpio.be/. Houd er in dat geval rekening mee dat er enkele seconden vertraging op de lijn zit. Als het kan, volg je dus best via de radio.
 • De zangbundel van de Stad er bij nemen (hier te donwloaden) - daar staat alvast de tekst van enkele nummers in.
 • Meezingen maar!

Bugari Express in Concert

Buurtcomité Opvoedingstraat en omgeving organiseerde op zaterdag 16 november om 20u optreden van Bugari Express in het zaaltje in de Opvoedingstraat 19, Kessel-Lo.

We sprongen aan boord van de Bugari Express en lieten ons meevoeren op een fabelachtige muzikale reis! Van de grimmige Balkan tot het hete Argentinië. Van melancholie tot weemoed, passie en vreugde.
Bugari Express zijn zes muzikanten: Stijn Verhofstad (accordeon), Christy Collet (viool), Katleen Van Impe (viool en ex-bewoonster van de Opvoedingstraat), Philippe Roquelle (klarinet), Djama Daher (percussie) en Jef Gravez (contrabas).

Voorprogramma: Jan Van Melkebeke (ex- zanger van de legendarische Steve Turcksin’ Band)  en punkpoëet Didi de Paris.

Bekijk hier de affiche met het volledige programma of bezoek de Facebook pagina van het evenement.

Hier ook enkele foto's...

Dag van de buren 2019

Vrijdag 24 mei was het weer zover: aperitief op de stoep dankzij de Dag van de buren.

We begonnen er aan rond 17u in de buurt van Opvoedingstraat 16, om later de straat over te steken naar de overbuur om nog even van het avondzonnetje te genieten.

Bedankt aan iedereen die er was, zelfs een buur van lang geleden kwam even langs met de fiets van Heverlee!

Hieronder nog enkele foto's...

Zwerfvuil-opruimactie 2019

De stad Leuven organiseert regelmatig opruimacties voor zwerfvuil. Leuvense verenigingen en scholen die zwerfvuil opruimen, kunnen een subsidie krijgen van € 250 of meer. Hiervoor moet je in totaal minimaal 50 uren “presteren”, bv. 5 uren met 10, 2 uren met 25, etc.

De actie ging door op zondag 24 maart tussen 10h00 en 13h00. We waren in totaal met zo'n 17 vrijwilligers en we hebben 15 zakken zwerfvuil opgeruimd tussen Locomotievenpad en Schurmanstraat, Opvoedingstraat, Cristianlaan, de parkjes tussen Valvekensstraat / Opvoedingstraat en het park tussen Cristianlaan & Lolanden.

De stad stelde al het nodige materiaal ter beschikking: handschoenen, grijpers, vuilzakken, gele (het waren eigenlijk wel groene) hesjes. Hal 5 had ook meegeholpen met reclame en actieve deelname.

Zie ook website van de stad Leuven.

Nieuwjaarsfeest 2019

Wat het weer betreft, kon het niet beter vallen - stralende zon, blauwe hemel... Voor de wandeling stond dus zeker niets in de weg. Herman gidste ons door de nieuwe wijken van de kop van Kessel-Lo tot aan de vernieuwde Martelarenlaan/Spoordijk. Zo hebben we weer heel wat geleerd over de geschiedenis van onze buurt en directe omgeving. Dan terug naar het zaaltje, waar het feest begon - met een glühwein om te bekomen van de wandeling... Het was heel gezellig, buren hadden allerlei lekkers meegebracht, en om af te sluiten hebben dan nog wat liedjes gezongen met begeleiding van twee gitaristen. Een steekproefje van onze zangkunsten is op Youtube te bewonderen en de foto's van het evenement zijn hier te bekijken.

Speelstraat in de Opvoedingstraat en de Cristianlaan

Programma van speelstraat Cristianlaan

In de Cristianlaan vindt de speelstraat naar goede gewoonte plaats tijdens het weekend van 25/26 augustus. Hiernaast is het volledige programma.

De  Opvoedingstraat is er na lange pauze ook weer bij en zal op elke zondag van de maanden juli en auguistus speelstraat zijn. Met de speelstraat willen we vooral doorgaand verkeer verhinderen, zodat de kinderen vrij kunnen spelen op straat, en uiteraard kunnen de volwassenen de straat dan ook inpalmen voor een drink / BBQ/ …

Indien er buren voor laden / lossen de straat in moeten, dan is dat uiteraard geen probleem.

De meters / peters van de speelstraat Opvoedingstraat zijn:

 • Stijn Cools
 • Kirsten O
 • Nele Gabriels
 • Jessy Dezutter
Op zondag 15 juli hebben de buren van de Opvoedingstraat spontaan een barbecue georganiseerd. Leuk moment om te delen terwijl de kinderen zich op een autovrije straat amuseerden. Hiernaast en hieronder enkele foto's (klik om te vergroten).